zondag

hallo



TESTEN GODVERDOMME!

Lekker hoor, zo’n beetje thuis zitten, beetje opruimen, beetje klussen. Kopje koffie erbij, voordeur op slot, vriendelijk briefje erop: “Wij zijn thuis maar doen even niet open; bel ons op nr. 06 enzovoort”. Gezellig, gezellig, gezellig … Sinds de hongerwinter van 14-18 hebben we het niet meer zó gezellig gehad.  O ja, en volop tijd om weer eens lekker te lezen natuurlijk. Nee, zo komen wij de coronacrisis wel door.
Of niet natuurlijk.
Maar ja, eerlijk is eerlijk: ik heb er niet voor doorgeleerd of zo, maar ik voorzie toch een paar probleempjes, zowel maatschappelijk als persoonlijk. Wát zegt u?  O, u hebt een vast contract met bijbehorend salaris en pensioenvoorziening? Nee sorry, dan heb ik niks gezegd. Ik heb trouwens helemaal nergens echt voor doorgeleerd hoor (Rijksuniversiteit Utrecht, 1976 – 1984), maar historici komen altijd op hun pootjes terecht. Nou ja, dat hebben ze me jarenlang voorgehouden en je moet toegeven: doctorandus M. Rutte (Rijksuniversiteit Leiden, 1984 – 1992) is er een heel eind mee gekomen. Prof. dr. Jaap van Dissel van het RIVM heeft wél een echt vak geleerd en … die weet het ook allemaal niet.
Maar goed, tijd om lekker te lezen dus. Ik sla eerst de virtuele Trouw maar eens open, die nog altijd verrukkelijk Prot.-Chr. geurt, zelfs digitaal. En daarna blader ik wat door de Wall Street Journal -  as you do. In dat laatste dagblad verneem ik bij monde van epidemiologe  Yvonne Maldonado, verbonden aan de Stanford-universiteit: “Als je die mensen (= mensen die besmet zijn – H.A.) in een vroeg stadium isoleert, is het makkelijker om het probleem te beheersen.” In hetzelfde artikel lees ik dat Zuid-Korea als een van de weinige landen de coronacrisis precies op die manier te lijf is gegaan. Ze kunnen daar momenteel zo’n 20.000 burgers per dag testen in 633 centra, onder meer in ‘drive-through’ klinieken en geïmproviseerde ‘pop-up’ faciliteiten. Het artikel spreekt van “een leger van ca. 1200 medische professionals” in 118 laboratoria door het hele land. De geteste burger ontvangt de uitslag doorgaans binnen (houdt u vast) één werkdag (u leest het goed: 1 dag). Kosten: € 116,- (jaha, 116 euri p.p. - gaat u anders even zitten). En deze aanpak werpt vruchten af: slechts drie procent van de in Zuid-Korea geteste personen bleek besmet te zijn; dit in tegenstelling tot Italië, waar veel minder is getest maar waar meer dan 16% van de tests een ‘positieve uitslag’ had.
O ja, positief - ik waarschuw u vast even: ga, als medici of verplegend personeel dat woord in de mond nemen, niet meteen over tot kuitenflikkers of soortgelijke choreografische hoogstandjes; het is meestal slecht nieuws!
Maar goed, die Koreaanse cijfers zijn wel hoopgevend, in zekere zin. Ach, Nederland kan ook niet altijd Gidsland zijn, toch?
Snel terug naar de voormalige verzetskrant, want daar stond ook van alles in over de coronacrisis; van Hoop naar Trouw, zogezegd. Nee, eerst nog een kopje koffie. Het is tenslotte zondagochtend.

Zo, daar zijn we weer. En wat lezen we hier? “Volgens wereldgezondheidsorganisatie WHO moeten we testen, testen, testen.”
Mmm, een veelbelovende opening.
Maar oeps:  er komt “van al dat testen in Nederland maar weinig terecht. Mensen die ziek thuiszitten worden niet getest, familieleden van besmette mensen al helemaal niet. En ook zorgpersoneel krijgt in sommige gevallen niet te horen of het wel of niet besmet is met het coronavirus.” Waarom niet in godsnaam? Zelfs in Trouw krijgen we geen antwoord van Godswege maar wél - daar is-tie weer ✋😀✋ - van prof. dr. Jaap van Dissel van het RIVM: Er is een schaarste aan testen. Niet alleen in Nederland, maar in de hele westerse wereld.” Die andere medische apostel van Rutte, Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, licht dit tekort als volgt toe: “Niet alleen de reagentia – de chemische stof die wordt gebruikt bij het testen – is schaars. Ook op het eerste oog heel eenvoudige materialen zoals kweekstokjes (om door de keel te halen) en plastic hulsjes voor deze stokjes zijn op rantsoen. Omdat ze vooral uit China komen.” Dat laatste zou bepaald grappig zijn als het niet zo triest was, en het lijkt me sowieso een tamelijk vergezochte drogreden: als we er immers in slagen nieuwe mondkapjes in elkaar te laten flansen door behendige huisvrouwen op hun al jaren ongebruikte Singer-naaimachines, dan hoeven we volgens mij ook niet te struikelen over een paar miljoen wattenstaafjes, of wat het ook zijn. Maar dan (zit u nog? misschien kunt u toch beter maar even gaan liggen hoor): “Daarom onderzoekt men nu de haalbaarheid van het achteraf testen van bloed dat overblijft in ziekenhuizen.” (begrijpt u wat dat betekent? Ik niet.) “De gerenommeerde viroloog Jaap Goudsmit adviseert ook op die manier te gaan testen, namelijk met antistof. Daarmee kan het coronavirus snel aangetoond worden in patiëntenmateriaal zoals speeksel of bloed. De voordelen: de test is eenvoudig, materialen zijn beschikbaar en de test kan ook na in plaats van tijdens de infectie worden uitgevoerd. (…) Zo krijg je het meest volledige beeld van de besmettingshaard in Nederland en kan men gericht een muur bouwen om bepaalde risicogroepen die uit de testen naar voren komen.”

Aha …  zelfs als u het niet he-le-maal begrijpt (zoals ondergetekende), begrijpt u nu in ieder geval de wat ordinaire titel van dit stukje. Ik weet niet hoe het met u zit, maar 116 euro kan ik nog net missen.
Ik wens u allen sterkte, geduld en gezondheid!

H.A. – 22 maart 2020

PS: U wilt het graag uit nog een bron vernemen? Zie dan hier wat ik vier dagen later las in de VK!  (En hier nog een dagje later in de NRC - nee, da's meer een opinie dan een bron, dat klopt. Maar toch ...)

PPS: mocht u zich afvragen waarom de echte titel van dit stukje niet in de titelbalk van deze 'Blogger'-blogpagina staat .... belt of mailt u dan even met de dames en heren van BLOGGER. Van hen (of van hun alwetende en almachtige algoritme) mag je namelijk geen stoute woorden gebruiken - in de titel althans. Pffff ......




Geen opmerkingen: