vrijdag

Reality Check

"Het erkennen van het probleem is niet hetzelfde als het accepteren van elke oplossing" Ronald Plasterk, De Telegraaf 20 aug. 2021

“Klimaatdrammers drammen tegen de verkeerde boom. De schoen wringt niet bij te weinig zorgen om het klimaat, maar bij te veel zorgen om de voorgestelde oplossingen.”

Maarten Keulemans, De Volkskrant 23 aug. 2021

Wist u dat er slechts zes afzonderlijke landen in de wereld zijn die verantwoordelijk zijn voor meer dan twee procent van de wereldwijde uitstoot van CO2 ?  (We beschouwen de EU hier voor het gemak even als ‘een land’.) Dat zijn: China (ca. 30%), de VS (ca. 15%), de EU (ca. 10%), India (ca. 7%), Rusland (ca. 4,5%) en Japan (ca. 3,5%). Ter vergelijking: Nederland is goed voor net iets minder dan 0,5%.

 O ja, voor ik het vergeet: deze tekst is niet bedoeld voor wie van mening is dat de opwarming van de aarde geen ernstig probleem is, noch voor wie niet wil aannemen dat het doen en laten van de moderne mens op zijn minst gedeeltelijk de oorzaak van die opwarming is. Evenmin richt ik me hier tot klimaatbevlogenen die vinden dat de mensheid au fond een soort euvele parasiet is, die al eeuwen bezig is onze prachtige planeet te gronde te richten, en die daarom eigenlijk het best geheel van het aardoppervlak kan verdwijnen, of anders zichzelf een millennium of wat moet terugspoelen naar een soort gedroomde Hof van Eden zonder auto’s, vliegtuigen, elektronica enz.; de Afdeling ‘Boete Doen & Lekker Puh’, zeg maar.

Nee, mijn doelgroep is iedereen daartussenin, met andere woorden: de overgrote meerderheid, u (bijna) allemaal.      

Nu lopen de meningen ook binnen die enorme meerderheid fors uiteen. Maar we gaan hier niet twisten over hoe laat het is (tien voor twaalf, vijf voor twaalf, twaalf uur precies of al hartstikke te laat) of over een half metertje water meer of minder. Laten we het er eenvoudig over eens zijn dat de kans op een substantiële zeespiegelstijging reëel is en dat die stijging sommige gebieden zwaarder zal treffen dan andere. Dat Nederland tot de meest bedreigde gebieden behoort, lijkt mij eveneens evident.

Laten we vervolgens vaststellen dat de kans dat de mens, meer in het bijzonder de politiek, die zeespiegelstijging nog kan vermijden, tamelijk gering is, want in China zijn anno 2021 zo’n duizend supersmerige kolencentrales actief (in ons land nog vijf) en er staan er de komende jaren nog honderden op stapel! Ook een land als India heeft op dit terrein grote plannen.

Er is natuurlijk niks op tegen als iedereen in Nederland jaar in, jaar uit heel braaf leeft: afval scheiden, zonnepanelen en windmolens all over the place, wat minder vlees, wat minder vliegen, elektrisch rijden en ga zo nog maar even door. Alleen de logica achter ‘biomassa’ en ‘van het aardgas af’ moeten ze me nog even uitleggen, want het eerste is gewoon waanzin en aardgas wordt overal elders in de wereld juist beschouwd als een stevige stap in de goede richting …  Maar verder: prima hoor, ga vooral zo door! Klein land geeft Het Goede Voorbeeld – wat u zegt …  Stelt u zich van het effect van al die braafheid echter niet teveel voor. Zelfs als we onze 0,5% zouden kunnen terugbrengen naar nul, zet dat nauwelijks zoden aan de dijk. En over dijken gesproken: kunnen we wellicht óók wat tijd, energie, geld en aandacht besteden aan zeewering en aan kernenergie?

Want stel nou dat China, India en Rusland (ik noem maar drie landen hoor) inderdaad gewoon minder braaf blijken te zijn dan wij. Dan gaat de zeespiegel dus stijgen en dan zou het toch handig zijn als we nog een potje hadden om de dijken te verhogen en verstevigen?  En wat kernenergie betreft: daar pleit natuurlijk best wel het een en ander tegen, maar - als we het klimaatprobleem serieus nemen, als de tijd echt zo dringt en als we tegelijk weinig voelen voor het scenario ‘Terug naar die mooie Middeleeuwen’ - vooral ook heel veel vóór!

H.A., 27 aug. 2021

 

Zie ook:   http://hans-aniba-stukjes.blogspot.com/2018/10/braaf-braver.html




Geen opmerkingen: