woensdag

ZOEK DE FOUT

Vandaag gelezen in ‘de slijpsteen van de geest’, in twee verschillende artikelen (van de hand van respectievelijk correspondent Juurd Eijsvoogel en Duitslandkenner Hanco Jürgens):

“Met zorgvuldig geplande provocaties zullen thema’s worden aangesneden die de burger zorgen baart” (over Alternative für Deutschland)
en
“Zo gaat Duitsland, in zijn eigen tempo, om met de vragen die de aanslag opwerpen” (over reacties op het bloedbad in Berlijn).

Wij hebben hier te maken met een bizar verschijnsel, dat ik vóór 2016 alleen bij niet-moedertaalsprekers tegenkwamen. Laten wij het HIBMOK noemen: Help, Ik Ben Mijn Onderwerp Kwijt. De laatste maanden heb ik het vaker waargenomen in kranten en tijdschriften (al dan niet kwaliteits-) en op internet.   

Ter verdediging van journalisten, columnisten en andere veel- en snelschrijvers: een mens wordt natuurlijk niet alleen lichamelijk wat rillerig van de gebeurtenissen van dit jaar (na het Brexit-referendum en de overwinning van Trump beschreven velen hun staat immers als “literally shaking” en ook van het roekeloze rij- en snijgedrag van IS-gezinde jongeren raak je gemakkelijk van de leg). Nee, onze roerige tijden hebben natuurlijk ook hun weerslag op wat er tussen de oren gebeurt, en wat er uit de pen vloeit. Wel iets om alert op te blijven, want je weet nooit waar dit toe gaat leiden. In mijn ervaring bestaat er een nauw verband tussen fuzzy writing en fuzzy thinking.

Hans Aniba, 21/12/2016

Twee nieuwe:

Denk-lijsttrekker Kuzu denkt dat artsen allochtone ouderen eerder laat sterven. 

Nu.nl  do. 23 febr. 2017

Iran is niet het enige land waar de rectoren zich zorgen over maakt

Column Rosanne Hertzberger, NRC za. 18 febr. 2017

IK BLIJF VERZAMELEN:
Trouw, 3 febr, 2018 - Het onderwijs in het Nederlands moeten worden toegesneden op de diversiteit van zijn leerlingen. In het beroepsonderwijs moet de lessen Nederlands beter worden afgestemd op de rol die de taal speelt in het betreffende beroep. 

   



Geen opmerkingen: