zaterdag

Deugd



Toen ik jong was, ben ik tamelijk lang tamelijk links geweest en ik herinner me nog wel een beetje hoe ik toen dacht (misschien zelfs hoe ‘wij’ destijds dachten). Er mag sinds die prehistorische periode veel veranderd zijn, maar één ding is hetzelfde gebleven: linkse mensen – van onbestemd ‘beschaafd-linksig’ à la D66, via verschillende schakeringen van biefstuk-, salon- en te onzent vooral vergaderzaal-‘socialisten’, tot radicale stalinisten en extreme anarcho-communisten (twee groepen die ik overigens, alleen al uit respect voor de miljoenen slachtoffers die Vadertje Josef en Ome Mao op hun geweten hebben, nooit op dezelfde grote hoop zal gooien, maar daar gaat het nu even niet om) … eh …. die mensen denken eigenlijk dat ze beter zijn dan niet-linkse mensen, of op zijn allerminst dat ze de wereld en de geschiedenis begrijpen (en niet-linkse mensen dus niet), of op zijn aller-aller-allerminst dat ze de wereld en de geschiedenis beter begrijpen dan niet-linkse mensen. (Dat komt natuurlijk mede door die vervelende Karl Marx met zijn ‘wetenschappelijk socialisme’.) In het ergste geval vonden wij/vinden zij dat die rechtse types eigenlijk allemaal nazi’s zijn!

O ja, tussen haakjes: laatst hoorde ik iemand ergens zeggen dat een scheldwoord als ‘nazi’ alléén pijn kan doen bij mensen die het aantoonbaar niet zijn. Ga maar na: figuren die écht onder de indruk zijn van het gedachtegoed van Hitler, Himmler, Göring, Goebbels e.a. zeggen na zo’n beschuldiging waarschijnlijk iets als “ja, en?”, eventueel aangevuld met iets als “sodemieter op, ondermens!” En hetzelfde geldt mutatis mutandis voor aanduidingen als fascist, racist, ‘white supremacist’, tribalist, etno-nationalist en ga zo maar door …

Maar wat ik maar wil zeggen: de deugbrigade is niets nieuws. (In de Anglosfeer gebruikt men liever een werkwoord: ‘virtue signalling’; maar het gaat om dezelfde types en hetzelfde gedrag.) Ook wij opgewonden babyboomers wilden namelijk heel erg ‘aan de goede kant van de geschiedenis’ staan – en daar ook verschrikkelijk graag gezien worden. Provo’s, Kabouters, krakers en aanverwante plusminus-‘soixante-huitards’ waren ook al deugers (hoe ondeugend ze zich vaak ook gedroegen).

Tja, ik kan het niet empirisch aantonen natuurlijk, maar ik heb vaak het vermoeden dat de sociale-rechtvaardigheidssoldaten, identiteitsstrijders en klimaatridders van de eenentwintigste eeuw – en heel in het bijzonder de zogenaamde ‘allies’ van onderdrukte minderheden en/of van die ene grote door Het Patriarchaat onderdrukte niet-minderheid (dames maakten in 2017 49,6% van de wereldbevolking uit* en dat kun je toch niet echt een minderheid noemen)  – … eh …. dat veel van die boze lieden evenzeer gedreven worden door hun persoonlijke behoefte aan bewondersenswaardige voorbeeldigheid plus bijpassende schouderklopjes als door oprechte verontwaardiging. ‘Shinen’ heet dat tegenwoordig toch? Dát is wat ze willen!

Zeg eens heel eerlijk: besluipt die gedachte u nooit?  








H.A. 2 nov. 2019


Geen opmerkingen: